Enable JavaScript to visit this website.

Psoriasisartrit är en reumatisk ledinflammation

Psoriasisartrit är en inflammation som oftast drabbar armbåge, knä, fotleder och anklar, fingrar, ryggen, småleder i händer och fötter. Det finns en koppling mellan psoriasis och psoriasisartrit. För den som har psoriasis finns en betydande risk att få ledbesvär och att även få psoriasisartrit. Både hud- och ledbesvären beror på inflammatoriska processer som kan ses som rubbningar i kroppens immunsystem. På ett eller annat sätt aktiverar de utlösande faktorerna immunsystemet, och de symtom som uppstår i huden eller i lederna på grund av psoriasis beror på att kroppen ”angriper” sig själv.

Psoriasisartrit, processen i tidigt skede

Psoriasisartrit, processen i tidigt skede

Ett vanligt debutsymtom är muskelfästesinflammation i vadens nedre del eller under foten alternativt ledinflammation som börjar i de små lederna i händer och fötter där en hel tå eller ett finger svullnar upp. Många uppsöker läkarvården då de upplever led- och mjukdelssmärtor och många debuterar sjukdomen med ryggsmärtor på ena sidan av ryggen. Det viktiga är att du som patient förstår att det finns hjälp att få och att du förstår den eventuella behandling du kommer att erbjudas.

Behandling med XELJANZ medicin

Behandling av psoriasisartrit med XELJANZ tabletter

XELJANZ är ett läkemedel i tablettform. Det är ett receptbelagt läkemedel som godkänts i Sverige för behandling av psoriasisartrit. XELJANZ kan förhindra att immunsystemet aktiveras och på så vis angrips inte kroppens egna vävnader och inflammation hämmas. Genom att förhindra kraftig inflammation i kroppen kan XELJANZ bidra till att minska värk och svullnad i lederna.

Om du får XELJANZ anser din läkare att det är det lämpligaste läkemedlet för dig i din behandling. Du kan få XELJANZ ordinerat som monoterapi, dvs att du enbart tar XELJANZ. Du kan även få XELJANZ kombinerat med andra preparat som hjälper dig med dina besvär. Du bör rådgöra med din läkare vilka andra läkemedel som du tar då vissa läkemedel påverkar effekten av XELJANZ.

Målet med den här behandlingen är att bidra till att minska svullnaden i lederna och bevara en god livskvalitet genom att du kan ta för dig av dina dagliga aktiviteter.

Psoriasisartrit symptom i fingrar och fot

Psoriasisartrit symptom i fingrar och fot

En svullnad i fingrar eller tår orsakad av psoriasisartrit kallas för korvfingrar eller korvtå och kan orsaka mycket besvär. Det är även vanligt att man får psoriasis i naglar. Det är vanligt att ha nagelförändringar vid psoriasis och framförallt vid psoriasisartrit. Oavsett om du är under behandling med läkemedel eller inte för din psoriasisartrit så kan du genomföra fotvård hemma eller söka hjälp hos medicinsk fotterapeut för dina besvär.

Psoriasisartrit uppstår i skov. Du kan uppleva perioder då besvären minskar men sjukdomen är kronisk vilket innebär att du kommer att ha den under lång tid. Det är viktigt att du söker hjälp för att få rätt behandling.

Psoriasisartrit och liknande sjukdomar

Psoriasisartrit kan förväxlas med ledgångsreumatism eller gikt innan man fått rätt diagnos. Det är sjukdomar som också drabbar lederna och kan utveckla så kallad synovit, dvs en inflammation i ledhinnor. En annan sjukdom som psoriasisartrit kan förväxlas med är Bechterews sjukdom, eller ankyloserande spondylit, då sjukdomen också beror på en inflammation som drabbar framförallt muskelfästen och leder. XELJANZ är ett läkemedel som är godkänt för att behandla psoriasisartrit, ledgångsreumatism och ulcerös kolit så det är viktigt att du fått rätt diagnos innan du börjar din behandling med XELJANZ.

Viktigt för dig

Rådgör alltid med din läkare om din diagnos och behandlingsplan.

Patientbroschyr PSA

I den här broschyren beskrivs det hur XELJANZ fungerar, hur du tar läkemedlet och vad du behöver vara uppmärksam på före och under behandlingen. Du kan även ladda ned eller skriva ut broschyren.