Enable JavaScript to visit this website.

Ulcerös kolit är en kronisk tarmsjukdom

En kronisk tarmsjukdom som ulcerös kolit angriper ändtarmen och/eller tjocktarmen. Om sjukdomen bara drabbar ändtarmen kallas det för prokit. Ulcerös kolit och ulcerös prokit är en kronisk sjukdom men du kan också uppleva att du tillfälligt blir förbättrad ibland innan du får ett nytt inflammatoriskt skov. Sjukdomen kallas också för sårig tjocktarmsinflammation då blödande sår uppstår i tarmen. Symtomen för sjukdomen varierar mycket beroende på hur stor del av tarmen som är inflammerad och hur pass inflammerad den är. Det som händer i sjukdomen är att immunförsvaret aktiveras och angriper tarmen som orsakar inflammation. De flesta som insjuknar är mellan 20 och 40 år, men du kan få ulcerös kolit oavsett ålder.

Behandling med XELJANZ medicin

Behandling av ulcerös kolit med XELJANZ medicin

XELJANZ är ett läkemedel i tablettform. Det är ett receptbelagt läkemedel som godkänts i Sverige för behandling av ulcerös kolit. XELJANZ kan förhindra att immunsystemet aktiveras och på så vis angrips inte kroppens egna vävnader och inflammation hämmas. Genom att förhindra kraftig inflammation i kroppen kan XELJANZ bidra till att lindra besvären och förebygga så att tarmen inte inflammeras igen.

Om du får XELJANZ anser din läkare att det är det lämpligaste läkemedlet för dig i din behandling. Du kan få XELJANZ ordinerat som monoterapi, dvs att du enbart tar XELJANZ. Du kan även få XELJANZ kombinerat med andra preparat som hjälper dig med dina besvär. Du bör rådgöra med din läkare vilka andra läkemedel som du tar då vissa läkemedel påverkar effekten av XELJANZ.

Målet med den här behandlingen är att bidra till att minska dina besvär i tarmarna och bevara en god livskvalitet genom att du kan ta för dig av dina dagliga aktiviteter.

Ulcerös kolit symptom med blod i avföring

De sår som uppstår av inflammationen i tarmen kan ge besvär i form av blod i avföringen och diarréer. Ulcerös kolit uppstår i skov, vilket innebär att du ibland kan uppleva dessa besvär mer frekvent och mer intensiva. Blod i avföring, lös avföring diarré, blod från ändtarmen är vanliga symptom för ulcerös kolit och kan vara besvärliga för den som drabbas. De allra flesta med ulcerös kolit behöver inte genomgå operationer och den vanligaste behandlingen är medicinsk behandling. Målet med läkemedelsbehandlingen är att hålla sjukdomen under kontroll så att du som drabbats kan leva ett så normalt liv som möjligt.

Ulcerös kolit och liknande sjukdomar

Ulcerös kolit och liknande sjukdomar

Crohns sjukdom kan förväxlas med ulcerös kolit innan man får rätt diagnos. Båda är inflammatoriska tarmsjukdomar som för en patient kan vara svåra att skilja åt då symptomen är lika. Crohns sjukdom är också känt som IBD och är vanligare än ulcerös kolit. XELJANZ är ett läkemedel som är godkänt för att behandla psoriasisartrit, ledgångsreumatism och ulcerös kolit så det är viktigt att du fått rätt diagnos innan du börjar din behandling med XELJANZ.

Mildra symptom, skov och besvär med viss kost

Mildra symptom, skov och besvär med viss kost

Eftersom en inflammation i tjocktarmen inte påverkar näringsupptaget i någon större utsträckning rekommenderas inte någon särskild kost vid ulcerös kolit. Däremot är det rekommenderat att äta hälsosamt vilket bidrar generellt till ditt välmående och kan dämpa vissa symptom av din UC. Diarréer gör dock att kroppen förlorar vätska, salter och mineraler. Det är därför viktigt att dricka tillräckligt med vatten och att tala med sin läkare om din pågående behandling tillåter tillskott av vitaminer eller mineraler. En dietist kan ge råd om kost och näring om du inte själv vill prova dig fram. Du kan också se över ditt intag av koffein, kolsyrade drycker och alkohol då de kan förvärra diarréerna.

Patientbroschyr UC

I den här broschyren beskrivs det hur XELJANZ fungerar, hur du tar läkemedlet och vad du behöver vara uppmärksam på före och under behandlingen. Du kan även ladda ned eller skriva ut broschyren.