Ledgångsreumatism 
(reumatoid artrit)

Ledgångsreumatism, eller reumatoid artrit (RA), är den vanligaste reumatiska sjukdomen i Sverige. Den kallas ledgångsreumatism eftersom det främst är lederna som drabbas.

Läs mer om ledgångsreumatism

Vad är ledgångsreumatism (reumatoid artrit)?

Vid ledgångsreumatism börjar immunsystemet, som normalt bekämpar främmande ämnen i kroppen som virus och bakterier, att reagera mot kroppens egna leder. När en stor mängd vita blodkroppar från immunsystemet samlas i leder eller senor blir de inflammerade. Inflammationen gör att leden kan bli vätskefylld, svullen, öm och varm.

Ledgångsreumatism kan debutera i alla åldrar, men det är vanligast att den debuterar i 60- till 70-årsåldern.


Så ställs diagnosen reumatoid artit

 
För att få en diagnos görs först en utredning inom primärvården eller vårdcentralen, där läkaren tar prover och känner på lederna. Ibland görs en röntgen.

​​​​​​​Läkaren väger samman din beskrivning av dina besvär med det man hittar vid en ledundersökning, resultat av blodprover och ibland röntgen. Sänkan (SR) eller snabbsänkan (CRP) kan vara förhöjda och blodvärdet (Hb) kan vara sänkt. Genom blodprov kan man också upptäcka om den reumatiska faktorn (RF) eller antikroppar mot så kallade cyklisk citrullinerade peptider (CCP-antikroppar) finns i blodet. Många med ledgångsreumatism har RF och/eller CCP-antikroppar, men inte alla. RF-antikroppar kan också hittas hos friska personer, eller personer som har andra sjukdomar.
 ​​​​​​​

Läs mer om ledgångsreumatism

Symtom vid ledgångsreumatism

För de flesta börjar ledgångsreumatismen i händernas eller fötternas småleder. Man blir stel, öm och får värk.

Läs mer om symtom
Orsaker till ledgångsreumatism

Det är sannolikt flera faktorer som bidrar till att ledgångsreumatism bryter ut, som till exempel ärftlighet.

Läs mer om orsaker
Behandling av ledgångsreumatism

Det går inte att bota ledgångsreumatism, men med läkemedel och fysioterapi kan symtomen lindras.

Läs mer om behandlingen

Patientbroschyr om ledgångsreumatism

 
 
I den här broschyren beskrivs det hur XELJANZ fungerar, hur du tar läkemedlet och vad du behöver vara uppmärksam på före och under behandlingen. 
Du kan även ladda ned eller skriva ut broschyren.

 

Ladda ner patientbroschyr

Stöd till dig som har ledgångsreumatism

Vi har samlat material som finns för dig som patient i din behandling, till exempel checklistor och verktyg som hjälper dig att bedöma dina besvär.