Orsaker till ledgångsreumatism

Det är fortfarande oklart vad som orsakar ledgångsreumatism, reumatoid artrit (RA). Ärftlighet kan öka risken att utveckla sjukdomen, liksom rökning.

Det är sannolikt flera faktorer som bidrar till att ledgångsreumatism bryter ut. 

 
Man kan ha en ökad risk att utveckla ledgångsreumatism på grund av ärftliga anlag men sjukdomen kan också bryta ut av en infektion. 
Eftersom det är dubbelt så många kvinnor som män som drabbas är det troligt att kroppens hormoner spelar en roll. Många kvinnor insjuknar i ledgångsreumatism när de kommer i klimakteriet. Sannolikheten att få sjukdomen är också större om man har en nära släkting med reumatisk sjukdom. Rökning kan bidra till insjuknande i ledgångsreumatism, och ge en svårare sjukdom.

Hur börjar ledgångsreumatism?

För de flesta börjar ledgångsreumatismen i händernas eller fötternas småleder. Det kan kännas stelt, ömt eller göra ont i lederna. En eller flera av lederna svullnar upp och visar tecken på inflammation. Ibland börjar inflammationen i en större led – till exempel knäled, axelled eller fotled. Trötthet, aptitlöshet, viktnedgång och feber är symtom på högaktiv inflammation i många leder, och kan också vara ett tecken på ledgångsreumatism.

LÄS MER OM SYMTOM