Symtom vid ledgångsreumatism

Ledgångsreumatism, eller reumatoid artrit (RA), kan ge olika symtom från
person till person. För de flesta börjar ledgångsreumatismen i händernas eller fötternas småleder. Man blir stel, öm och får värk. En eller flera av lederna svullnar upp och visar tecken på inflammation.

Vanliga symtom vid ledgångsreumatism 
(reumatoid artrit)

Några vanliga symtom vid ledgångsreumatism:

  • Du får värk i lederna på båda sidor av kroppen.
  • Du känner dig stel och öm när du rör dig, särskilt på morgonen.
  • Lederna blir svullna, ömma och ibland, vid kraftig inflammation, varma och röda.
    Trötthet.

Värk i handleder, fötter, fingrar och tår

Vid ledgångsreumatism är det särskilt lederna närmast handflatan och fotsulan som svullnar och blir ömma. Detta sker ofta symmetriskt, det vill säga båda händerna, båda fötterna. Du kan ha värk på natten och är stel i lederna när du vaknar.

Stel på morgonen

Morgonstelhet är ett begrepp som används för att beskriva det många med ledbesvär upplever. Morgonstelhet kan upplevas som en spänning i kroppens muskler och leder som orsakar smärta och värk i kroppen samt hämmar rörligheten. 
​​​​​​​
Typiskt vid ledgångsreumatism är att morgonstelheten sitter i mer än 30 minuter i sträck. Smärtan brukar komma efter långa perioder av vila och kan således också upplevas om man vilar på dagen eller sitter still väldigt länge. Stelheten gör att du kan uppleva att det är svårt att sträcka ut leder och det påverkar därmed rörelsevidden.

Söka vård

Om du upplever att din ledgångsreumatism förvärras ska du kontakta din behandlande läkare. Om du får rätt behandling tidigt så minskar också risken med skador på lederna. Om en inflammation i leden pågått under en längre tid, kan det orsaka skador på senor och muskler runt leden. Det i sin tur kan orsaka att leden blir felställd, till exempel att fingrar pekar snett. Du kan få hjälp med att bedöma dina besvär på denna webbsida om du misstänker att du har ledgångsreumatism.

Reumatiska knutor (noduli)

Utöver besvär i leder, senor och muskler kan du få andra symtom, till exempel så kallade reumatiska knutor eller noduli i underhuden. De kan uppstå där det är ett tryck mot huden, till exempel på armbågarna eller på fingrarna. Knutorna är ofarliga men de kan ibland göra ont.

Osäker?


​​​​​​​Tala med din läkare om du känner dig osäker på din sjukdom.