Behandling av psoriasisartrit med Xeljanz

XELJANZ är ett läkemedel som kan ordineras om du har psoriasisartrit. På den här sidan kan du som fått XELJANZ som en del av din behandling läsa om hur behandlingen fungerar.

XELJANZ är ett receptbelagt läkemedel som godkänts i Sverige för behandling av psoriasisartrit

Om du får XELJANZ anser din läkare att det är det lämpligaste läkemedlet för dig i din behandling. Du kan få XELJANZ ordinerat som monoterapi, det vill säga att du enbart tar XELJANZ. Du kan även få XELJANZ kombinerat med andra preparat som hjälper dig med dina besvär. Du bör rådgöra med din läkare vilka andra läkemedel som du tar då vissa läkemedel påverkar effekten av XELJANZ.
​​​​​​​
Målet med den här behandlingen är att bidra till att minska svullnaden i lederna och bevara en god livskvalitet genom att du kan fortsätta med dina dagliga aktiviteter.

Så fungerar XELJANZ vid psoriasisartrit

För att få en diagnos görs först en utredning inom primärvården eller vårdcentralen, där läkaren tar prover och känner på lederna. Ibland görs en röntgen.

  • Vid psoriasisartrit och andra inflammatoriska ledsjukdomar är balansen i immunsystemet rubbad. Immunförsvaret och den ohämmade inflammatoriska reaktionen riktas mot kroppens egen vävnad.
  • XELJANZ kan förhindra att immunsystemet aktiveras och på så vis angrips inte kroppens egna vävnader och inflammation hämmas. Genom att förhindra kraftig inflammation i kroppen kan XELJANZ bidra till att minska värk och svullnad i lederna. Detta förbättrar i sin tur förmågan att utföra dagliga aktiviteter.
Leende-kvinna-strand_shutterstock_1229x820.jpg

Fotvård för dig som har psoriasisartrit

Oavsett om du är under behandling med läkemedel eller inte för din psoriasisartrit så kan du genomföra fotvård hemma eller söka hjälp hos medicinsk fotterapeut för dina besvär.

Sidekick –  för dig som lever med psoriasisartrit 

Sidekick är en patientstödsapp där du som ordinerats Xeljanz och lever med psoriasisartrit får hjälp att ta ett steg i taget för ökad livskvalitet och bättre välbefinnande!

Läs mer här

Viktigt för dig


​​​​​​​Rådgör alltid med din läkare om din diagnos och behandlingsplan.

Utforska mer

Behandlingen

Läs mer

Viktig information för dig som ordinerats XELJANZ.

Biverkningar

Läs mer

Card title

Precis som alla andra läkemedel kan XELJANZ ge biverkningar.