Symtom vid psoriasisartrit

Vanliga symtom vid psoriasisartrit (PsA) är smärta, stelhet och svullnad i och kring alla kroppens leder, till exempel i händer och fötter. Men symtomen skiljer sig mycket från person till person.

Vanliga symtom vid psoriasisartrit

  • Ett vanligt debutsymtom vid psoriasisartrit är muskelfästesinflammation i vadens nedre del eller under foten.
  • Ett annat vanligt symtom är ledinflammation som börjar i de små lederna i händer och fötter där en hel tå eller ett finger svullnar upp.
  • För många debuterar sjukdomen med ryggsmärtor på ena sidan av ryggen.
  • Psoriasisartrit uppstår i skov. Det betyder att symtomen växlar i frekvens och intensitet. Du kan uppleva perioder då besvären minskar men sjukdomen är kronisk vilket innebär att du kommer att ha den under lång tid.

Psoriasisartrit, processen i tidigt skede

Ett vanligt debutsymtom är muskelfästesinflammation i vadens nedre del eller under foten alternativt ledinflammation som börjar i de små lederna i händer och fötter där en hel tå eller ett finger svullnar upp. Många uppsöker läkarvården då de upplever led- och mjukdelssmärtor och många debuterar sjukdomen med ryggsmärtor på ena sidan av ryggen. Det viktiga är att du som patient förstår att det finns hjälp att få och att du förstår den eventuella behandling du kommer att erbjudas.

Osäker?


​​​​​​​Tala med din läkare om du känner dig osäker på din sjukdom.