Ulcerös kolit (UC)

Ulcerös kolit (UC) är en kronisk sjukdom med inflammation i slemhinnan i ändtarmen och ibland även tjocktarmen. Den kallas även för sårig tjocktarmsinflammation.

Läs mer om Ulcerös kolit

Vad är ulcerös kolit?

Ulcerös kolit är en kronisk tarmsjukdom. En kronisk tarmsjukdom som ulcerös kolit angriper ändtarmen och/eller tjocktarmen. Om sjukdomen bara drabbar ändtarmen kallas det för proktit. Ulcerös kolit är en kronisk sjukdom men du kan också uppleva att du tillfälligt blir förbättrad ibland innan du får ett nytt inflammatoriskt skov. Sjukdomen kallas också för sårig tjocktarmsinflammation då blödande 
sår uppstår i tarmen.

​​​​​​​De flesta som insjuknar är mellan 20 och 40 år, men du kan få ulcerös kolit oavsett ålder.

Symtom vid ulcerös kolit

Symtomen vid ulcerös kolit varierar mycket beroende på hur stor del av tarmen som är inflammerad och hur pass inflammerad den är.

Läs mer om symtom
Orsaker till ulcerös kolit

Det är antagligen kroppens eget immunförsvar och bakterierna i tarmen som gör att cellerna angriper tarmslemhinnan.

Läs mer om orsaker
Behandling av ulcerös kolit

XELJANZ är ett receptbelagt läkemedel som godkänts i Sverige för behandling av ulcerös kolit.

Läs mer om behandlingen

Patientbroschyr om ulcerös kolit

I den här broschyren beskrivs det hur XELJANZ fungerar, hur du tar läkemedlet och vad du behöver vara uppmärksam på före och under behandlingen. Du kan även ladda ned eller skriva ut broschyren.

Ladda ner patientbroschyr

Stöd till dig som har ulcerös kolit

Vi har samlat material som finns för dig som patient i din behandling, till exempel checklistor och verktyg som hjälper dig att bedöma dina besvär.